Sprød mørdej, knasede mørk chokolade, blød creme og syrlig-søde jordbær. Der er mange grunde til, at jordbærtærten er blevet en dansk sommer klassiker.
Dej:
• 100 g smør
• 200 g hvedemel
• 3 spsk. Sukker
• 1 æggeblomme
• evt. koldt vand
Kagecreme:
• 2½ dl mælk
• 2 æg
• 1 stang vanilje
• 3 spsk. Sukker
• 1 spsk. Majsstivelse
• 2 tsk. sukker til at drysse over cremen
• 1 dl piskefløde
Desuden:
• 100 g mørk chokolade
• 300 g jordbær
• 2 dl ribs- eller æblegelé
Tilbehør: Flødeskum
Sådan gør du:
6 | TOTAL: 50 MIN | ARBEJDSTID: 30 MIN
- Smuldr smørret i hvedemelet, og tilsæt sukkeret. Saml dejen med æggeblomme og evt. lidt koldt vand. Lad dejen hvile tildækket i køleskab ca. 30 min. Udrul dejen, og for en 24 cm’s smurt tærteform med dejen. Brug gerne en form med løs bund, så er det nemmest at løsne bunden. Bag tærtebunden ca. 20 min. ved 200 grader på midterste ovnribbe, til den er gylden og sprød. Afkøl bunden.
- Pisk mælk, æg, udskrabede vaniljekorn, sukker og majsstivelse sammen i en gryde. Bring cremen til kogepunktet under omrøring. Lad cremen småboble ca. 1 min., mens der røres hele tiden. Hæld cremen i en skål, og drys med sukker. Lad cremen køle af. Pisk fløden til skum, og vend det i cremen.
- Smelt chokoladen over vandbad eller i mikroovn. Pensl chokolade på indersiden af tærtebunden. Lad det stivne, stil den evt. i køleskabet, så går det hurtigt. Fordel cremen i tærten. Skyl, nip, og afdryp jordbærrene. De skal være helt tørre. Skær dem i halve. Fordel de halve jordbær over cremen. Smelt geléen i en gryde eller i mikroovn, og fordel geléen over tærten med en spiseske. Lad geléen stivne, hvis du stiller tærten i køleskabet, går det hurtigst. Server tærten med flødeskum.
Af: Bente Nissen Lundsgaard